Lovitura momentului pentru sistemul de pensii din România, pentru pensionari. Acum înțelegi dezastrul, cine ne va mai plăti pensiile
De foarte multe ori, în ultimii ani, a ajuns în spațiul public afirmația ”nu o să mai avem cine să ne plătească pensiile”. Din păcate, acele cuvinte ascund mai mult adevăr decât ai crede la prima vedere, iar singura variabilă care mai rămâne în picioare este când, nu dacă se va întâmpla.
La momentul de față, în România, există aproximativ 8 milioane de români care NU contribuie la sistemul de pensii, iar situația nu merge decât din rău în mai rău. Nu ajută nici faptul că aproximativ 50.000 de persoane migrează anual în occident, conform datelor INS. Aceasta este valoarea pe 2022, dar având în vedere reacția din spațiul public la modificările legislative planificate pentru Codul Fiscal, sunt șanse mari ca cifra să explodeze în 2023.
Natalitatea negativă este doar vârful piramidei
Accesul la un trai decent pentru pensionarii români este periclitat printre altele și de rata natalității care scade în permanență, în timp ce numărul bătrânilor crește. Dacă în aprilie 2022, sporul natural a fost de minus 8.859 de persoane, un an mai târziu, în aprilie 2023, situaţia stătea un pic mai prost, cu un minus de 8.902 persoane. Practic, mor semnificativ mai multe persoane decât se nasc, scade populație, nu mai sunt oameni care să lucreze pentru a susține sistemul de pensii.
Pe de altă parte, speranța de viață este destul de ridicată pe meleaguri mioritice. La momentul de față, vorbim de 72 de ani la bărbați și 79 de ani la femei.
Scăderea populației este atât de accelerată încât, conform INS, până în 2100, țara noastră va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puțin față de momentul actual, iar populația rămasă va fi din ce în ce mai îmbătrânită, cum de altfel se întâmplă și în prezent.
Cea mai problematică pe termen mediu este însă perspectiva valului de pensionari din perioada 2025 – 2035, generația decrețeilor. Aceștia sunt foarte mulți și vor ieși la pensie în bloc, ducând în 2035 rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia la 30 – 35%, în contextul în care acum vorbim de 40%. Astfel, accesul la un trai decent va fi improbabil, dacă nu imposibil.